...Dé praktijk voor massage in Leiden!

bel ons nu

tietze costochondritis sb massages

 

Syndroom van Tietze / Costochondritis en voetreflexmassage...


Wat is Tietze / Costochondritis eigenlijk?

Tietze is een pijnlijke aandoening aan het kraakbeen. Bij Tietze zwelt het kraakbeen onder aan het borstbeen samen met de tweede, derde en vierde rib op. Het is een goedaardige zwelling zonder infectie die ook wel een vorm van ontstekingsreuma wordt genoemd. De oorzaak van Tietze is onbekend en de klachten kunnen vanuit het niets opkomen. De pijn kan aanvalsgewijs ontstaan of rustig in de loop van uren tot dagen opbouwen. Deze aandoening is chronisch en de meeste mensen hebben er tijdens bepaalde perioden last van, bij sommigen zijn de klachten continue aanwezig. Tietze wordt vaak samen genoemd met Costochondritis. Bij Costochondritis is ook het ribkraakbeen aangedaan (voor of achterzijde) maar is er geen sprake van een zwelling. Deze aandoening ontstaat over het algemeen voor het 40e levensjaar en komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen.

Een directe oorzaak van Tietze is nog niet bekend, al zijn er sterke vermoedens dat er factoren zijn die de chronische ontsteking en zwelling in de hand zouden kunnen helpen.
Deze factoren zijn:
- Zware lichamelijke inspanning waarbij er ongewone krachten op en rond de borstkas worden uitgeoefend
- Langdurige inspanning waarbij de bovenste ribben veel verplaatsing ervaren. (langdurig hoesten en of keel schrapen, veel in voorovergebogen stand werken of een periode met veel liggen)
- Een ongeluk met een grote inwerkende kracht op de borstkas
- Zwangerschap
- Luchtweginfectie (bovenste luchtwegen)

Welke klachten kun je ervaren?
- Hevige, felle pijn achter en rond het borstbeen
- De klachten ontstaan vaak rond de bovenkant van de borstkas ter hoogte van de 2e, 3e en 4e rib
- Diep inademen, zuchten, niezen of hoesten veroorzaken pijn
- De pijn straalt uit naar rug, nek, schouder en arm (veel mensen denken hierdoor aan een hartprobleem wat in verreweg de meeste gevallen niet aanwezig is)
- Druk geven op de pijnlijke plekken of ontstekingsplaatsen geeft extra klachten
- Bewegingen van de arm en schouder kunnen pijnlijk zijn. In dit geval is het kraakbeen van het sternoclaviculair gewricht (het gewricht tussen borstbeen en sleutelbeen) ontstoken
- De ervaren pijn kan wisselen qua aard en uitingsplek en is soms gekoppeld aan het ademritme
- Een benauwd en beklemmend gevoel op of in de borst
- De huid kan op de plek van de zwelling rood verkleuren
- Bij sommige mensen met Tietze blijkt de functie van slokdarm, maag, darmen en longen verminderd te zijn
- Door symptomen zoals een beklemmend gevoel op de borst en de pijn rond de hartstreek is een pijnaanval van Tietze een angstige ervaring die vaak overgaat in een bijkomende paniekaanval met eventuele hyperventilatie.

Raadpleeg altijd je huisarts als je één van bovenstaande klachten hebt. Deze kan beoordelen wat voor stappen en genomen dienen te worden. Een Tietze aanval lijkt heel veel op het krijgen van een hartaanval, daarom is het noodzaak snel te handelen. De huisarts kan ook aangeven of het wellicht om een andere klacht gaat die erg op Tietze lijkt.

Wat is de behandeling?

Er is geen afdoende, en voor iedereen gelijke, behandeling bekend. Helaas is er (nog) geen blijvende genezing mogelijk, de kans op terugkeer blijft altijd aanwezig.
Over het algemeen bestaat de behandeling van Tietze uit:
- Het toedienen van ontstekingsremmende medicijnen (NSAID’s)
- Een lokale verdovende injectie
- Een zenuwblokkade in de zenuwen die tussen de ribben zitten
- Houdings- en oefentherapie
- Gerichte pijnverlichting middels warmtetherapie
Bovenstaande behandelingen worden door artsen en fysiotherapeuten uitgevoerd.

Wat doet een voetreflexmassage?

Bij de behandeling van Tietze komt het regelmatig voor dat men de aanraking op de pijnplek niet kan verdragen. Met het geven van een voetreflexmassage op de corresponderende reflexzones worden deze pijnplekken indirect aangeraakt maar wel behandeld. Sommige drukpunten kunnen evengoed pijnlijk in zowel de voeten als op het corresponderende reflexpunt aanvoelen maar in combinatie met ademhalingsoefeningen kunnen we dit reduceren. Het is echter wel zo dat dit na verloop van tijd prettiger gaat aanvoelen. Let wel…Een voetreflexmassage is een aanvulling op eerder genoemde behandelingen en wordt niet vergoed door de zorgverzekering.

Wil je meer weten over mijn behandeling neem dan contact met me op.